178. Van de bloemetjes en de bijtjes

Het vrouwtje keek naar de titel van mijn weblog en zei toen dat ik maar liever een ander onderwerp moest kiezen. Ik ben pas drie en dan zijn sommige onderwerpen niet zo geschikt.

Ik begreep het niet. Dit weekend is de nationale bijentelling. En bijen komen nu eenmaal op bloemen af. In onze voortuin bloeien de tulpen uitbundig, zoals ik de vorige keer al verteld had. En tussen de lavendel staan blauwe druifjes in vol ornaat te pronken. Al die kleuren en geuren lokken allerlei beestjes. Mieren. Hommels. Bijen.

Ik zat al een tijdje relaxt naar buiten te kijken. Normaal zijn er best veel bijen, maar vandaag waren er maar twee. En je hoeft ook maar een half uur te tellen. Dat doen ze expres, dan lijken het er meer. Want als ik een half uur tel en daarna vliegen de bijen naar de buurman die dan gaat tellen, dan zijn er opeens vier bijen, in plaats van twee.

En meer bijen zijn nodig. Bijen verspreiden stuifmeel terwijl ze op zoek zijn naar nectar om honing van te maken en hun babylarfjes mee te voeden. Door deze bestuiving komen er appels aan de boom, courgettes aan de plant, aardbeien aan de struik. Zonder bijen (en hommels) zou dat allemaal veel moeilijker gaan.

Om de bijen een handje te helpen worden de wilgen in een laantje om en om geknot, de bermen ’s zomers minder gemaaid en zijn boeren begonnen met bloeiende akkerranden. Maar ook doodgewone mensen kunnen helpen door (meer) bijvriendelijke planten in hun tuin te zetten.

De bijentelling is zondag 18 april ook nog. Maar heb je nou je tuin vol met tegels, of helemaal geen tuin, dan tel je gewoon ook -net als ik- de bijen in ónze achtertuin. De telmethode rammelt toch al 😛

Maar pas op dat je er niet BIJ in slaap valt 🙂

4 gedachten over “178. Van de bloemetjes en de bijtjes

 1. Wat is je vrouwtje toch weer creatief bezig geweest.. echt een bezige bij!
  Staat haar goed die bijenkorf op haar hoofd!
  Ik heb het ook gelezen dat je aan de nationale bijentelling kunt meedoen.
  Het lijkt me niet zo leuk als de vogeltelling, omdat bijen op elkaar lijken en je in een half uur misschien telkens dezelfde bijen telt.
  Maar wat ik belangrijker vind, is het tijdstip. Het lijkt me nog een beetje vroeg voor bijen.
  Er bloeien nog niet zoveel bloemen met nectar. Heb wel al wat hommels en mieren gezien, maar nog bijna geen bijen.
  Wat lig je lekker te zonnebaden op de warme tegels. Ik hoop dat je niet naar de bijen gaat happen, zoals sommige papillons die ik ken. Geniet maar van het buitenleventje!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie bijen korf hebben jullie, daar komen vast meer dan 2 bijen op af hoor, ikke tel er al veel meer, wij hebben geen tuin en dus geen bijen om te tellen. Maar straks in het park ga ikke goed op letten.
  Knuffie Lilly

  Geliked door 1 persoon

 3. Woehoe, jij doet gevaarlijk zeg. Jij zit met je neus pal op de bijenkorf !!! Ikke heb niet geteld, ikke was uitgeteld, ikke lag net als jij lekker te pitten. Nu maar hopen dat er veel bijen in de korf komen want er moeten er weer veel bij komen. Jouw vrouwtje moet dus nog veel korfjes maken. Knuffels van Morris

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.